مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی راهبردی دانشگاه

| تاریخ ارسال: 1401/3/28 |
مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی راهبردی دانشگاه

دانشگاه صنعتی امیرکبیر از اولین دانشگاه‌هایی بود که در سال ۱۳۸۶ تدوین سند راهبردی خود را با همت مرحوم پروفسور محمد حسین سلیمی نمین آغاز نمود. چشم‌انداز ۲۰ ساله دانشگاه در سال ۱۳۸۶ به تصویب شورای راهبردی دانشگاه رسید و سندی برای تبیین ماموریت، چشم‌انداز، ارزش‌ها و اهداف راهبردی دانشگاه تدوین گردید. این برنامه طی سال‌های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ مورد تجدید نظر قرار گرفت و برای تحقق آن شش برنامه اجرایی تدوین و با جدیت بیشتری پیگیری گردید. بر اساس چشم‌انداز ترسیم شده، دانشگاه صنعتی امیرکبیر در افق ۱۴۰۴ دانشگاهی بهره‌مند از سیستم‌های آموزشی و پژوهشی نوین، متعهد به پرورش پیشگامان علوم و فنآوری با بالاترین سطوح منطقه‌ای و بین‌المللی در بین ۱۰۰ دانشگاه برتر جهان می‌باشد. در این افق دانشگاه صنعتی امیرکبیر در زمره دانشگاه‌های نسل سوم جهان است که فرآیندهای پژوهش و آموزش آن در کلاس جهانی بوده و فارغ التحصیلان آن را پیشگام در توسعه علم و فناوری در سطح منطقه و جهان قلمداد می‌نمایند. در این سند ضمن بیان ارکان جهت‌ساز دانشگاه صنعتی امیرکبیر، راهبردهای پنج ساله دانشگاه در حوزه‌های آموزش و تحصیلات تکمیلی، پژوهش، بین‌الملل، توسعه و مدیریت منابع، دانشجویی و فرهنگی و فناوری اطلاعات و ارتباطات معرفی شده است. هر یک از حوزه‌های یاد شده دارای اسناد اختصاصی مشتمل بر اهداف و راهبردهای کلان، برنامه¬ها و اقدامات اجرایی می‌باشند که به عنوان اسناد پشتیبان برنامه راهبردی دانشگاه صنعتی امیرکبیر محسوب می‌شوند. متن این سند از طریق پایگاه الکترونیکی مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی راهبردی دانشگاه قابل دسترسی است. همچنین شایان ذکر است دانشکده‌های مختلف دانشگاه نیز همراستا با اهداف کلان دانشگاه و در افق زمانی مورد نظر، برنامه راهبردی خود را تدوین کرده‌اند.
به منظور نهادینه شدن برنامه‌ریزی راهبردی در دانشگاه، در سال ۱۳۹۳ نمودار تشکیلاتی دانشگاه صنعتی امیرکبیر بازطراحی شد و در این تجدیدنظر، مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی راهبردی زیر نظر ریاست دانشگاه به ساختار اضافه شد. این مرکز در سال ۱۳۹۴ با ماموریت استمرار بخشیدن به فعالیت‌های برنامه‌ریزی راهبردی دانشگاه، تنظیم برنامه‌های راهبردی در حوزه‌های تخصصی و به‌روزر‌سانی برنامه راهبردی دانشگاه و نظارت بر اجرای آن، آغاز به کار کرد. برای رسیدن به خروجی‌های مورد انتظار، شورای برنامه‌ریزی راهبردی دانشگاه، به عنوان اتاق فکر دانشگاه در کنار مرکز مسئولیت پیشبرد و رصد تحقق اهداف راهبردی دانشگاه را بر عهده دارد. این مرکز با آغاز فعالیت، اهداف برنامه راهبردی دانشگاه را با توجه به شرایط محیطی و ظرفیت‌های دانشگاه بازنگری نمود و افق زمانی خاتمه برنامه را از سال ۱۴۰۶ به سال ۱۴۰۴ تغییر داد تا برنامه راهبردی دانشگاه با زمانبندی برنامه‌های پنج ساله توسعه کشور و چشم‌انداز ۲۰ ساله جمهوری اسلامی ایران هماهنگ شود.
مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی راهبردی به عنوان بازوی برنامه‌ریزی راهبردی و نظارتی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، در تصمیم‌سازی‌های کلان دانشگاه ایفای نقش می‌کند. این مرکز برای ایفای کارآمد این نقش و در جهت تحقق ماموریت دانشگاه متعهد بر سیاستگذاری و نظارت کلان، هماهنگی و پشتیبانی برنامه‌های سایر معاونت‌ها و واحدهای دانشگاه می باشد.
از جمله فعالیت‌های مورد انتظار این مرکز می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:
  • تبیین چشم‌انداز و پارادایم‌ها در سطح کلان دانشگاه
  • تعیین یک الگوی مناسب برای توسعه دانشگاه
  • تدوین برنامه‌های راهبردی کلان، دراز مدت و میان مدت دانشگاه
  • آسیب شناسی و تحلیل اثربخشی و کارایی برنامه‌ها
  • تبیین شاخص‌های رشد دانشگاه بر اساس برنامه‌های ملی و دانشگاه
  • تبیین شاخص‌های کنترل کیفیت و راهکارهای تحقق شاخص‌های رشد
  • تحلیل و مقایسه عملکرد واحدها با برنامه‌ها و شاخص‌ها و ارایه پیشنهادهای اصلاحیه‌ای و گزارش عملکرد سالانه
  • نظارت بر عملکرد و اجرای راهبردها در کلیه واحدهای دانشگاهی
  • ارزیابی و کنترل کیفیت خدمات دانشگاه با توجه به شاخص های رشد