شانزدهمین همایش علمی مهندسی معدن برگزار شد

 | تاریخ ارسال: 1398/3/5 | 
شانزدهمین همایش مهندسی معدن به همت انجمن علمی دانشجویی مهندسی معدن با همکاری سازمان توسعه و نوسازی معادن وصنایع معدنی ایران ( ایمیدرو) ، دانشکده مهندسی معدن و متالورژی دانشگاه و برخی شرکتهای فعال معدنی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر : دکتر سیداحمد معتمدی در شانزدهمین همایش علمی مهندسی معدن با اشاره به همکاری ایمیدرو در زمینه همکاری با مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی، افزود: در این راستا تفاهم نامه‌ای میان ایمیدرو و دانشگاه صنعتی امیرکبیر به امضا رسیده است و امیدواریم این تفاهم نامه زمینه‌ای برای همکاری‌های بیشتر باشد.
وی با اشاره به سابقه دانشگاه صنعتی امیرکبیر در حوزه‌های آموزشی و پژوهشی اظهار کرد: این دانشگاه دارای بیش از ۱۴ هزار دانشجو، ۱۸ دانشکده و ۴ واحد استانی است و به عنوان قدیمی‌ترین دانشگاه فنی کشور به شمار می‌رود.
معتمدی با بیان اینکه این دانشگاه جز معدود دانشگاه‌های کشور است که رشته مهندسی معدن را راه اندازی کرده است، ادامه داد: این دانشکده پیشنهاد کرد که برای توسعه حوزه‌های مرتبط با معدن از دانشکده متالورژی جدا باشد که در آخرین جلسه هیات امنای دانشگاه، با این پیشنهاد موافقت و مجوز تفکیک این دو دانشکده صادر شد.
رییس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در عین حال با تاکید بر اینکه جدایی رشته‌های مرتبط اقدام مطلوبی نیست، یادآور شد: از چند سال قبل اصلاحات ساختاری را در دستور کار قرار دادیم و دانشگاه را به سمت دانشگاه‌های نسل سوم هدایت کردیم.
به گفته وی بر اساس برنامه‌های اصلاح ساختاری دانشگاه، هر دانشکده‌ای که حوزه مطالعاتی آنها نزدیک به یکدیگر بوده است، در قالب یک پردیس فعالیت خواهند کرد.
معتمدی با بیان اینکه در خارج از کشور به این روش School یا پردیس گفته می‌شود، که شامل چندین دانشکده است و خاطر نشان کرد: این برنامه از یک سال گذشته در دستور کار دانشگاه قرار دارد و پیاده سازی کامل این برنامه زمان بر است و امیدواریم تا ترم آینده این برنامه به طور کامل پیاده سازی شود.
رییس دانشگاه صنعتی امیرکبیر اضافه کرد: در قالب این برنامه دانشکده‌های معدن، نفت و عمران به همراه یک پژوهشکده در چارچوب یک پردیس فعالیت خواهند کرد. این دانشکده‌ها به لحاظ آموزشی مستقل هستند ولی همکاری‌های علمی آنها با یکدیگر بیشتر خواهد شد.
معتمدی به جایگاه این دانشگاه در حوزه‌های علمی و پژوهشی در سطح ملی و بین‌المللی اشاره کرد و گفت: دانشکده معدن این دانشگاه یکی از دانشکده‌های موفق دانشگاه محسوب می‌شود.
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر با بیان اینکه دانشگاه در ۴ رتبه بندی که مورد قبول وزارت علوم است، فعالیت دارد، گفت: از این ۴ رتبه بندی در ۳ رتبه بندی در میان دانشگاه های صنعتی کشور رتبه نخست و در یک رتبه بندی در جایگاه دوم قرار گرفته ایم.
دکتر معتمدی اضافه کرد: همچنین دانشگاه در رتبه بندی کیو اس در بخش ارجاعات جایگاه ۲۸ دنیا دارد.
وی ادامه داد: دانشگاه در حوزه تولید مقالات از وضعیت خوبی برخوردار است و به صورت میانگین ۴.۲ مقاله به ازای هر استاد در دانشگاه تولید می شود که این آمار بسیار خوبی است.
در این همایش همچنین دکتر همایون کتیبه رییس دانشکده مهندسی معدن دانشگاه صنعتی امیرکبیر هدف از برگزاری این همایش را بزرگداشت معدن و معدنکاران دانست و گفت: این همایش با حضور دست اندرکاران بخش‌های معدنی کشور، اساتید و دانشجویان برگزار شده تا از کسانی که چرخ اقتصاد کشور در بخش معدن را به گردش در آورده‌اند، تقدیر کنیم.
دکتر خداداد غریب پور معاون وزیر صنعت در این همایش گفت: امروز سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) خود را نیازمند دانشگاه می داند و دانشگاه هم نیازمند صنعت است و در واقع هرکدام، دیگری را تحت پوشش می گیرد در جهت نیل به اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی و این تداوم دارد.
رئیس هیات عامل ایمیدرو خاطرنشان ساخت: امروز و در شرایط کنونی کشور بخش معدن و صنایع معدنی ایران کمترین آسیب پذیری را در برابر تحریم های ظالمانه دشمن دارند و امروز ۱۲۳ کشور مشتری تولیدات معدنی کشورمان محسوب می شوند و نرخ های بین المللی کمترین اثر را بروی معادن دارد.
به گفته وی، امروز بخش معدن و سازمان ایمیدرو دلیلی ندارد که نیازمندیهای خود را در جای دیگر غیر از دانشگاه جستجو کند و با توجه به شرایط بین المللی، تحریم را با بهره گیری از توانمندی دانشگاه ها باید تبدیل به فرصت کنیم.
غریب پور بابیان اینکه سازمان ایمیدرو تاکنون ۶۰۰ پایان نامه را در چارچوب محورهای مورد نظر پشتیبانی کرده، گفت: سال گذشته ۹۰ پایان نامه تحت پوشش قرار گرفت و ایمیدرو محدودیتی در این ارتباط ندارد.
وی این راهم گفت که طرح اختصاص فرصت های مطالعاتی به استادان دانشگاه ها در داخل کشور در واحدهای تحت پوشش ایمیدرو به وزارت علوم و تحقیقات ارایه شده تابدین ترتیب معدن و صنایع معدنی کشور بستر مطالعات علمی هیات علمی دانشگاه های کشور شوند.
همچنین محمد رضا بهرامن رئیس خانه معدن ایران در این همایش گفت: بخش معدن به عنوان مهمترین موتور محرکه و پیشران اقتصاد و توسعه یافتگی به شمار می رود و کشورها می کوشند تا در این عرصه به رشد و پیشرفت دست یابند و بتوانند نقشی تاثیرگذار در جامعه بین المللی ایفا کنند.
وی تصریح کرد: جامعه ایران امروز نیازمند توسعه و اشتغال است و بخش معدن وصنایع معدنی می تواند به عنوان یک پیشران در اقتصاد کشور نقش آفرینی خود را به خوبی انجام دهد.
براساس این گزارش، بهرام شکوری رئیس کمیسیون معادن وصنایع معدنی اتاق ایران هم در این همایش خاطرنشان ساخت: مقالات و پژوهش های صورت گرفته در دانشگاه نتوانسته منجر به اختراعات جدید شود و برپایه آمار موجود از هر ۸۲۰ مقاله در کشورمان یک مورد به اختراع انجامیده است.
وی در ارتباط با نقش بازدهی که فعالیت صنایع معدنی در ایران دارد گفت: امروز در صنعت فلز روی راندمان کشور به میزان ۸۵ درصد است، درحالی که متوسط آن در دنیا ۹۶ درصد ثبت شده است و چنانچه دانشگاه در فعالیت های تحقیقی و پژوهشی خود یک درصد بازدهی این بخش را ارتقا بخشد، حداقل ۱۰ میلیون دلار سود ایجاد کرده که تحقق این امر، سهمی هم برای دانشگاه به ارمغان خواهد آورد.
داریوش اسماعیلی رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران نیز دیگر سخنران این همایش هم گفت: بخش معدن وصنایع معدنی این ظرفیت را دارد که بخشی از حجم نقدینگی جامعه که بیش از ۱۸۰۰ هزار میلیارد تومان بیان شده، جذب کند و توسعه تحقیق و پژوهش در عرصه دانشگاه زمینه رشد این بخش را فراهم می سازد.
همچنین لطفعلی بخشی دبیر انجمن اقتصاد دانان کشور نیز با بیان آماری از بخش معدن و صنایع معدنی به تشریح شرایط این بخش پرداخت و گفت: برپایه آمارهای وزارت صنعت، معدن وتجارت بالغ بر ۹۸ درصد معادن کشور در اختیار بخش خصوصی و بقیه دولتی است، اما این داده کمی است و از نظر کیفی شرایط متفاوتی دارد و باید این مهم تغییر کند.
وی الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی یک ضرورت دانست و افزود: حضور در این سازمان زمینه ساز خروج از اقتصاد تک محصولی وابسته به نفت است و امروز اغلب همسایگان کشورمان به عضویت این سازمان درآمده اند.
دکتر مرتضی اصانلو عضو هیات علمی دانشکده مهندسی معدن نیز در این همایش گفت: نباید از تکنولوژی در صنعت معدن غافل ماند. اتوماسیون و رباتیک و هوش مصنوعی نقش مهمی در آینده استخراج مواد معدنی ایفا می‌کنند. یکی از منابع تأمین منابع مواد معدن سیاره ماه است. بنابراین باید بیشتر درباره آینده مهندسی معدن صحبت کرد تا برای مواجهه با مشکلات آینده آماده شد.
در این همایش رونمایی از تمبر اختصاصی هفته معدن، تقدیر از نوآوران عرصه معدن و پنل تخصصی با محوریت آینده معدن کاری در افق ۲۰۵۰ برگزار شد.