دانشگاه صنعتی امیرکبیر- اخبار دانشگاه
پنجمین کنفرانس ملی شتابگرهای ذرات و کاربردهای آن در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1400/10/12 | 

پنجمین کنفرانس ملی شتابگرهای ذرات و کاربردهای آن با حضور سخنرانان داخلی و خارجی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دکتر حسین آفریده دبیر پنجمین کنفرانس ملی شتابگرهای ذرات و کاربردهای آن گفت: در این کنفرانس ۸ مهمان خارجی از کشورهای اتریش، ایتالیا، کره جنوبی و رئیس سزامی سخنرانی کردند.
وی افزود: براساس مقالات ارسال شده در مجموع ۲۰ سخنرانی حضوری و ۲۸ سخنرانی در قالب پوستر دراین کنفرانس انجام شد.
دبیر پنجمین کنفرانس ملی شتابگرهای ذرات و کاربردهای آن خاطرنشان کرد: ۵۰سال گذشته اولین شتاب دهنده در کشور نصب شد و در سال های آینده شتاب دهنده های دیگری در کشور راه اندازی و نصب شد که اکنون شتاب دهنده های مختلفی در کشور فعال است.
دکتر آفریده اظهار داشت: در سال ۱۳۷۴ شتاب دهنده سیکلوترون برای تولید رادیو داروهای تالیوم، گالیوم، ایندیوم، کیریبتوم  نصب و راه اندازی شد . همچنین  در سال ۱۳۷۶ شتاب دهنده رودترون در مرکز یزد برای اصلاح مواد، استرلیزه کردن مواد بهداشتی و پرتو دهی مواد غذایی راه اندازی شد. 
وی خاطرنشان کرد: طی سال های اخیر شتابدهنده ۱۸ میلیون الکترون ولت در کرج راه اندازی شده که برای تولید رادیوداروهای FDG است . این شتاب دهنده برای تولید رادیو دارو پروستات نیز می تواند به کار گرفته شود.
 دبیر پنجمین کنفرانس ملی شتابگرهای ذرات و کاربردهای آن گفت: اخیرا سازمان انرژی اتمی شتاب دهنده پروتون و یون تراپی خریداری کرده که برای بیماری سرطان مورد استفاده قرار گیرد و امکان تحقیقات هسته ای را تا انرژی ۸۰۰ میلیون الکترون ولت برای پروتون فراهم می کند. اگر این شتاب دهنده نصب شود این مرکز تبدیل به هفتمین مرکز بزرگ عملی برای تراپی سرطان در جهان خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: در قالب طرح کلان ملی نیز شتاب دهنده ای با همکاری دانشگاه های تهران، شهید بهشتی و یکی از دانشگاه های کره جنوبی درحال انجام است که تاکنون ۴۸ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و از سازمان انرژی اتمی درخواست داریم که برای پیشرفت این پروژه مساعدت مالی کند.
دبیر پنجمین کنفرانس ملی شتابگرهای ذرات و کاربردهای آن عنوان کرد: در کشور سیکلوترون هایی نصب شده است اما به ۷۵ سیکلترون دیگر برای حوزه تصویربرداری نیازمند هستیم.
دکتر آفریده خاطرنشان کرد: درحال حاضر ۱۷۰ شتاب دهنده های خطی  در کشور وجود دارد که به ۲۸۰ شتاب دهنده دیگر نیاز داریم. در این زمینه به سمت خودکفایی حرکت کرده ایم. 
وی اظهار داشت: تحقیقات زیربنایی یکی از راه های سرمایه گذاری در پروژه های بزرگ است که براین اساس می توانیم دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته را مشغول به کار کنیم.      
                                                                                                                                                                       
 دعوت سازمان انرژی اتمی از محققان برای توسعه شتابگرها
در ابتدای مسیر ساخت شتابدهنده‌ها هستیم
 

سرپرست پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای دانشگاه ها را موتور محرک توسعه شتابگرها دانست و گفت: از حدود ۴۲ هزار و ۲۰۰ شتاب دهنده در دنیا ۶۴ درصد یعنی ۲۷ هزار شتاب دهنده در بخش صنعت فعال است و ۳۳ درصد در بخش پزشکی.

دکترسید امیرحسین فقهی در پنجمین کنفرانس ملی دوسالانه شتابگرهای ذرات و کاربردهای آن ،اجرای پروژه‌های پیشرفته چون نیروگاه‌های هسته‌ای و شتابدهنده‌ها را با دو هدف دانست و افزود: در بخش نیروگاه‌های هسته ای ما به دنبال تولید برق و در شتابدهنده‌ها نیز به دنبال کاربردهای پزشکی و صنعتی هستیم و هدف دوم مشارکت صنایع سبک و سنگین در اجرای این پروژه‌ها است.
وی مشارکت صنایع در این پروژه را موجب ارتقای سطح فناوری در کشور دانست و اظهار کرد: شتابگرهای ذرات از پیشرفته‌ترین دستاوردهای علمی و فناوری است که در شاخه‌های مختلف علوم، فناوری و پزشکی کاربرد دارند.
فقهی با اشاره به تفاوت راکتورها و شتابدهنده‌ها خاطرنشان کرد: در شتابدهنده ها بر خلاف مسائلی که در راکتورها وجود دارد با محدوریت های موجود از جمله پادمان و چرخه سوخت و غنی سازی مواجه نیستیم و می توانیم به واسطه مشارکت صنایع داخلی که عمدتا شرکت‌های دانش بنیان هستند از مزایای فناوری شتابگرها در پروژه‌های مختلف بهره مند شویم.
وی با تاکید بر اینکه بر این اساس در دنیا تعداد شتابگرها از تعداد راکتورها بیشتر است،  افزود: ما هم می توانیم اپلیکیشن این دستگاه را عملیاتی کنیم و از آن بهره مند شویم و هم می توان بواسطه اجرای پروژه ها توسط صنایع داخلی بخصوص حوزه دانش بنیان شاهد ارتقای بخش های مختلف صنعت‌ در کشورمان باشیم. 
سرپرست پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ادامه داد: بر اساس تجزیه و تحلیل اطلاعات تا سال ۲۰۱۵ حدود ۴۲ هزار و ۲۰۰ شتابدهنده در سراسر جهان وجود داشته و این در حالی است که تعداد راکتورهای هسته ای در دنیا  حدود ۴۵۰ راکتور بوده است.
وی اضافه کرد: از حدود ۴۲ هزار و ۲۰۰ شتاب دهنده در دنیا ۶۴ درصد یعنی ۲۷ هزار شتاب دهنده در بخش صنعت فعال است و ۳۳ درصد در بخش پزشکی و ۱۲۰۰ شتاب دهنده نیز در بخش تحقیقات فعال است.
فقهی افزود: ۵۰ درصد شتاب دهنده ها برای بازرسی های امنیتی و محموله های گمرکات استفاده می شوند و این بدلیل نگرانی های فزاینده موجود در این حوزه است.
سرپرست پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای اظهار کرد: هم اکنون بیش از ۷۰ شرکت و موسسه در دنیا شتاب دهنده صنعتی تولید می کنند و تقریبا بیش از ۱۱۰۰ سیستم صنعتی در سال و تقریبا دو برابر تعداد تولید شده با درآمدی بالغ بر دو دهم بیلیارد دلار به فروش می رسانند.
وی با بیان اینکه بر اساس اطلاعات تا سال ۲۰۱۰ حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ شتاب دهنده در سال ساخته می شود، افزود: این امر یک بازار بزرگ در دنیا در بخش شتاب دهنده ها در پیش روی ما قرار می دهد.
فقهی با اشاره به کاربردهای منحصربه فرد شتاب دهنده ها و میزان گستردگی استفاده شتاب دهنده ها در بخش بیمارستان ها و صنعت در دنیای امروز با تاکید بر اینکه صنایع ما نیز نیازمند توسعه این شتاب دهنده ها هستند، یادآور شد: درآمد شتاب دهنده هایی که در بخش کاشت یون به عنوان اصلی ترین شتاب دهنده ها فعال هستند، حدود ۳۰۰ میلیارد دلار در سال است.
وی  اظهارکرد: با توجه به رهیافت تجزیه و تحلیل هزینه فایده در مقایسه با شتاب دهنده های تحقیقاتی و پزشکی شده، در واقع شتاب دهنده های پزشکی در سراسر دنیا تعداد بیشتری دارند و این خود موتور محرکه در توسعه صنعت شتاب دهنده ها محسوب می شود.
فقهی با تاکید بر اینکه کاربرد صنعتی شتاب دهنده صنعتی در دنیا به بلوغ خود رسیده، افزود: این در حالی است که ما در ابتدای مسیر هستیم و باید این حوزه را مورد توجه قرار دهیم‌.
وی دانشگاه ها را موتور محرکه صنعت شتاب دهنده ها در دنیا توصیف کرد و گفت: شاید دانشمندان در ابتدا تصور نمی کردند  شتاب دهنده ها تا این میزان در زندگی بشر مفید واقع شود و صنعت شتاب دهنده می تواند کشورمان را در حوزه دانش بنیان و های تک و اهداف بسیار وسیعی در حوزه مواد، مخابرات و الکترونیک به شدت ارتقا دهد.
وی گفت: ما با تمام وجود حامی این حوزه هستیم به گونه ای که رییس سازمان انرژی اتمی هم تاکید کرده است که من در این کنفرانس اطمینان دهم که نظر دانشمندان برای ما بسیار اهمیت دارد.

 
نخستین نورگیری رصدخانه ملی تا تابستان ۱۴۰۱ آغاز می‌شود

رییس پژوهشگاه دانش‌های بنیادی گفت: نخستین نورگیری رصدخانه ملی در بهار و تابستان سال آینده آغاز می‌شود.
دکتر محمد جواد لاریجانی در پنجمین کنفرانس دوسالانه شتابگر ذرات و کاربردهای آن ، پروژه رصدخانه ملی را از جمله طرح های در دست اقدام پژوهشگاه دانش های بنیادی اعلام کرد و افزود: اکنون این طرح به دلیل برودت هوا متوقف شده است اما در بهار و تابستان سال ۱۴۰۰ نخستین نورگیری رصدخانه ملی را آغاز خواهیم کرد.
وی در ارتباط با نحوه تامین آینه تلسکوپ این رصدخانه نیز اظهار کرد: با توجه به بزرگ بودن آینه تلسکوپ، ما مجبور به وارد کردن آن با همکاری صمیمانه نیروی انتظامی از طریق مرز زمینی و بازرگان شدیم.
لاریجانی همچنین برگزاری پنجمین کنفرانس دوسالانه شتابگر ذرات و کاربردهای آن را بسیار بابرکت دانست و اظهار کرد: علوم پایه به تعبیر رهبر معظم انقلاب یک حساب پس انداز برای کشور است و در واقع موتور پیشرفت کشورها در علوم پایه نهفته است.
وی با اشاره به گذشت حدود ۳۳ سال از عمر پژوهشگاه دانش های بنیادی افزود: این پژوهشگاه در حال حاضر در غرب آسیا به یک مرکز مهم علمی، پژوهشی تبدیل شده است.
لاریجانی در ادامه، ماموریت و رسالت اصلی پژوهشگاه دانش های بنیادی را انجام پروژهای بنیادی دانست و افزود: ما پروژه محور هستیم و در این راستا در کنار تحقیقات انجام شده با پروژه هایی همچون سرن و سزامی همکاری داریم.
وی اجرای پروژه شتابگر ملی را از جمله طرح های در دست پژوهشگاه دانش های بنیادی نام برد و با اشاره به ارسال گزارشی از روند اجرای این طرح به رهبر معظم انقلاب افزود: ایشان نیز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را به عنوان مسوول پیگیری این طرح مشخص کردند.
در این کنفرانس از استاد جواد رحیقی استاد پژوهش های بنیادی با اهدای لوح تقدیر به عمل آمد.

 
نشانی مطلب در وبگاه دانشگاه صنعتی امیرکبیر:
http://aut.ac.ir/find-1.257.10372.fa.html
برگشت به اصل مطلب